Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koukejte čtěte a žasněte

  Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Středoamerická Kostarika patří v posledních letech mezi nejoblíbenější turistické cíle celé oblasti. Země proslula zejména státem podporovaným programem ekoturismu, kdy čtvrtina země má v podstatě statut chráněného území. Dostanete-li se do oblasti nejvyhlášenějšího národního parku Monteverde na severu země, poblíž vchodu do parku leží i skvělá motýlí farma a botanická zahrada. Určitě jí ze svého cestovního itineráře nevynechávejte! 

Majitel farmy Jimmi Wolfe
Majitel farmy Jimmi Wolfe
Motýlí farma leží na kraji městečka Santa Elen, které je nevýznamnějším turistickým střediskem oblasti. Návštěvníky zde vítá již dvanáctým rokem Jimmi Wolfe, Kaliforňan se zoologickým vzděláním. Do Kostariky přišel nejprve lenošit a posléze "hledat investiční příležitosti", jak se sám vyjádřil. Motýlí farmou si splnil obojí. Vstává každý den ráno v půl deváté, o hodinu později již vítá první návštěvníky. Větší díl práce však nechává na bedrech několika dobrovolníků z řad mladých cestovatelů. Tito volunteeři u Jimmiho zůstávají i několik týdnů za byt a stravu. Provádí návštěvníky, starají se o úklid areálu a pečují o vývojová stádia motýlů. Protože je to práce zajímavá, hlásí se Jimmimu poměrně dost zájemců již předem na jeho email. Majitel farmy preferuje lidi, kteří mají dobré komunikační schopnosti především v angličtině či španělštině a zůstanou na farmě nejméně tři týdny.

 

V přednáškové síni si mohou turisté osahat všechny exponáty
V přednáškové síni si mohou turisté osahat všechny exponáty
Co vše je na farmě k vidění?
V přednáškové síni si mohou turisté osahat všechny exponáty
První kroky návštěvníků vedou do přednáškové síně. Její interiér nabízí mnoho barevných zobrazení ze života motýlů, stěny jsou obloženy sbírkovými krabicemi s vypreparovanými exempláři domácí i zahraniční entomofauny. Každé skupinky návštěvníků se ujme průvodce, který začne divákům přednášet o tom, co vlastně motýli jsou, jakou úlohu plní v přírodě a nakonec stočí řeč i na jiné bezobratlé živočichy. Slovo přednáška však zde není příliš na místě. Ze strany průvodce se jedná spíše o velkolepou show, kdy hází na zkoprnělé návštěvníky živé chlupaté pavouky, předvádí stisk klepet obrovitého brouka nosorožíka a strká si do úst živého placatého švába. Mnohé dámy v ten okamžik omdlévají a průvodce raději vypustí skupinku na vlastní prohlídku zahrady.
Zatímco úvod v přednáškové místnosti byl zásluhou předváděčky živého hmyzu spíše adrenalinový, vnitřek motýlí farmy působí jako balzám na duši. Návštěvníci procházejí několikahektarovým areálem po pískem vysypaných cestičkách z jedné obří voliéry do druhé. Kolem jejich hlav se třepotají pestrobarevní exotičtí motýli. Občas sedne opatrnému turistovi blankytně modrý motýl na rameno, jindy zase vydrží pár ohnivých krasavců třepotat na jednom místě zrovna v ideálním úhlu pro vaše video. V každé sekci motýlí farmy se nachází jiné druhy, jednotlivé voliéry se vyznačují odlišnými biotopy a životními podmínkami.


Život na farmě
Motýlí hody na krmítku se zkvašenými banány
Motýlí hody na krmítku se zkvašenými banány

Jimmi Wolfe uvádí, že v průběhu sezóny se mu daří odchovávat kolem šedesáti druhů motýlů. Nejvíce motýlů se líhne krátce po začátku období dešťů.
Dobrovolní zaměstnanci motýlí farmy však mají na pilno. Pokud zrovna neprovádí turisty, sbírají na rostlinách vajíčka a čerstvě vylíhlé housenky, které přenáší do speciálně upravených insektárií. Vyškolení pracovníci pak musí pro housenky zaopatřit dostatek krmiva a starat se, aby jich přežilo až k zakuklení a dospělosti co největší množství.
Sláva motýlí farmy Jimmiho Wolfeho již dávno přerostla rámec Kostariky. Motýlí drahokamy z jeho farmy dělají radost nejenom návštěvníkům farmy, ale podnikatel je rozesílá rovněž entomologům do celého světa. Vzácné druhy, které na farmě pravidelně odchovává, zčásti vypouští zpět do přírody, a motýli se tak vrací tam, odkud vzešl.